Waarom BPM aangifte doen?

BPM aangifte doen. Je hebt er wellicht wel een keer van gehoord, maar wat is het nu precies? BPM staat voor belasting personenauto’s en motorrijwielen en geldt voor verschillende voertuigen in Nederland. Iedere auto die geregistreerd wordt in Nederland moet BPM bepalen. Bij het importeren van een auto is online BPM aangifte doen verplicht, maar moet je eerst de auto laten keuren. Dit doe je natuurlijk bij een RDW-keuringsstation en daarna moet je altijd zelf BPM aangifte doen. Als je dit niet doet, kan de auto niet geregistreerd worden in het Nederlandse kentekenregister. Dit is natuurlijk een groot probleem als je de auto in Nederland wilt gebruiken. In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen voor de BPM en is dit wanneer je een ondernemer bent en een bestelauto gebruikt. Ook zijn er andere vrijstellingen en lees je daar meer over op het internet. Maar hoe bereken je de BPM? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Hoe bereken je BPM?

Hoeveel BPM je moet betalen ligt aan de hoeveel CO2-uitstoot van je voertuig. Dit wordt berekend in grammen per kilometer en dit is heel belangrijk. De belasting is vooral om milieuvriendelijk rijden te stimuleren onder de Nederlanders. Het is van belang dat je de BPM goed berekend, zodat je ook goed de aangifte kan doen. Je kunt het op verschillende manieren berekenen, maar je kunt hiervoor het beste het internet gebruiken. Er zijn namelijk verschillende websites met een speciale rekentool die je kunt gebruiken. Door middel van deze tool kun je eenvoudig achter het exacte bedrag komen van de BPM. Weet je niet zeker of het klopt? Dan kun je alsnog aangifte doen en krijg je van de RDW te horen of het klopt of niet. In 2022 is er veel veranderd en is de kans groot dat je een stuk meer betaald voor de BPM.

Hoe doe je de aangifte

Je kunt de BPM aangifte op verschillende manieren doen, maar de meeste kiezen voor het internet. Alleen is dit niet altijd mogelijk en kun je dan ook een bedrijf hiervoor inschakelen. Soms moet het namelijk op papier en deze bedrijven kunnen dat goed voor je uitvogelen. Hierbij hebben ze natuurlijk wel bepaalde informatie nodig en kan aan de hand van deze informatie een aangifte worden gemaakt. Zo weet je ook zeker dat het klopt en dat je de auto kunt gebruiken.